Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

Ti vandrerhjem med grønt fokus

Ti vandrerhjem med grønt fokus

 

Hostelling International Norge er en ideell organisasjon som helt siden 1930-tallet har jobbet aktivt for bærekraftig turisme. Organisasjonen har en egen bærekraftstrategi for å fremme grønt reiseliv blant ansatte, gjester og medlemmer. Det skal ikke mye til for å gjøre en forskjell for naturen og omgivelsene! Vandrerhjemmene i HI-nettverket er tett knyttet til sine lokalsamfunn og arbeider sammen med disse. Derfor tror vi at nettopp vandrerhjem er et ypperlig sted for å promotere bærekraftig reiseliv og grønn tankegang. Organisasjonen har flere eksempler på bærekraftige prosjekter som vandrerhjemmene våre er involvert i - les og bli inspirert!  

 

Voss: Øko-frokost

Med sin fantastiske beliggenhet ved Vangsvatnet nær Voss sentrum, er Voss HI Hostel et opplagt sted å reise til for både individuelle reisende og grupper. Vandrerhjemmet har en mengde aktiviteter og ikke minst en rikholdig økologisk frokostbuffet med produkter fra den nærliggende Finnegaarden

    

 

Haraldsheim: Urbant landbruk

Bare noen minutter fra Oslo sentrum med T-banen finner du Haraldsheim HI Hostel, som er kjent for sin flotte utsikt over Oslofjorden og store grøntarealer. Vandrerhjemmet dyrker også frukt og grønnsaker som gjester og ansatte kan bruke når det skal lages mat. Vandrerhjemmets volontører tar vare på grønnsakshagen i sesongen. 

 

Mandal: Et renovert fengsel

Hvis du overnatter på HI Mandal Vandrerhjem får du en opplevelse helt utenom det vanlige: vandrerhjemmet er et renovert fengsel fra 1800-tallet! Bo i din egen celle midt i byen og kun fem minutters gange fra en av Norges vakreste strender, Sjøsanden. Vandrerhjemmet er innredet med gjenbruksmaterialer for å bevare vandrerhjemmets historiske atmosfære. 

 

Lillehammer: Forsyn deg av lokale produkter 

På HI Lillehammer Vandrerhjem finner du gode eksempler på bærekraftig drift. Vandrerhjemmet tilbyr mange ulike typer lokale produkter i kafeen og restauranten, og baker selv sine egne bakevarer. De har også kunst og håndverk av lokale artister til salgs i resepsjonen. Et fokus på lokale og bærekraftige produkter finner man også i interiøret, med lokalproduserte møbler og lamper i spisesal og på rom. 

 

Mjølfjell: Produserer sin egen elektrisitet

Med sin fantastiske beliggenhet i fjellheimen ved Voss, er HI Mjølfjell Vandrerhjem et spennende sted å reise til sommer som vinter. Anlegget var i sin tid hovedkraftkilden for lokalområdet, og vandrerhjemmet produserer fremdeles sin egen elektrisitet. Dette brukes blant annet for å varme opp vandrerhjemmets utendørs svømmebasseng! 

mjolfjellvh_050teturoy

 

Lista: Støtter lokale gårder

HI Lista Vandrerhjem finner du i vakre omgivelser helt sør i Norge. Vandrerhjemmet er kjent for sine mange utendørsaktiviteter. I tillegg er vandrerhjemmet en ivrig aktør i lokalområdet, der de kjøper matvarer fra gårder i nærheten. 

 

Gjøvik: Møteplass i lokalområdet 

HI Gjøvik Vandrerhjem har vært en møteplass for lokalområdet rundt Fastland på Gjøvik siden det åpnet i 1955. Vandrerhjemmet har mange lokale støttespillere, og er ivrige i blant annet gjennomføringen av Barnas Vinterfestival, som hvert år trekker mer enn 2000 barn og unge til området rundt vandrerhjemmet. 

Barnasfestivalen.jpg

 

Flåm: Verdens hyggeligste gressklippere

Tar du turen til HI Flåm Vandrerhjem, vil du ikke bli vekket av lyden av en støyende gressklipper. Vandrerhjemmet bruker nemlig sine egne sauer og geiter for å holde gressnivået nede rundt vandrerhjemmet. I tillegg er HI Flåm opptatt av bærekraft og gi informasjon til gjester om hva man kan gjøre i nærområdet uten å ha en negativ innvirkning på miljøet. 

 

Rauland: Et aktivt kurssenter for norsk kultur

Bærekraft kan være mange ting - en av dem å bevare lokal kulturarv. Dette gjøres til gangs hos HI Rauland Vandrerhjem! Vandrerhjemmet er også et kurssenter som tilbyr en hel rekke ulike kurs og workshops for dem som er interesserte i norske tradisjoner som for eksempel strikking, treskjæring, lafting, ølbrygging eller garving av fiskeskinn (!). I tillegg ligger vandrerhjemmet nydelig til ved innsjøen Totak i Rauland, rett ved siden av Telemarkstunet, som er en samling hus bygget i eldre norsk byggeteknikk og vel verdt et besøk. 

 

Bergen: Bi-hostell

HI Bergen Montana Vandrerhjem har kanskje Bergens beste utsikt, der det ligger ved foten av Ulriken. Vandrerhjemmet har siden 2016 hatt sine egne bikuber, der målet er å kunne produsere honning til frokostbuffeten og samtidig øke oppmerksomheten rundt bienes fremtid.