Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

Skogene brenner

Skogene brenner

– en kompleks situasjon med et stort engasjement

Denne sommeren har skogbrannene i Amazonasregnskogen vært i fokus i sosiale medier over hele verden, med hashtagen #prayforamazonas, som oppfordrer mediene til å skrive om brannene og folk til å engasjere seg. Det er skogbranner i Amazonas hvert år, så hvorfor har årets branner har fått mer oppmerksomhet enn vanlig? Sammenlignet med i fjor, har antall branner i Brasil økt med 82 %. Mer enn halvparten av disse brannene foregår i Amazonas, og ca. 30 % av dem i Cerrado-området (kilde: globo.com, 23.08.19) – et biom som finnes i store deler av det sentral-vestlige Brasil. Brasília (der vi, Thomas Røkås og Ane Omland, har base i år) ligger i Cerrado-området. Vi jobber med bærekraft på hosteller, som del av et treårig prosjekt om bærekraftig turisme i Hostelling International (HI). Fordi Amazonas er en region som gagner oss alle, syntes vi det var viktig å grave litt dypere ned i hendelsene.

Her i Brasília har vi ikke følt konsekvensene av brannene på kroppen, og byen har ikke blitt dekket av et røykteppe, slik São Paulo ble. Brannene har likevel blitt dekket av media her i hovedstaden, og 23. august var det en stor demonstrasjon i Brasílias gater, med ett hovedformål: å redde Amazonas. Det var flott å se hvor engasjerte alle de oppmøtte i denne fredelige demonstrasjonen var. Engasjementet vi så fikk oss til å lure på hva gjester og ansatte på HI hostellene vi jobber med tenker rundt situasjonen.

Ber for Amazonas

På Hostel7 I Brasília hadde vi gleden av å snakke med noen av gjestene. Sylwia (38) er polsk, men bor i London. Da vi møtte henne hadde hun akkurat kommet tilbake fra et to måneders langt opphold i Amazonas. Sylwia forteller at da hun var der visste hun ikke om brannene. Ingen snakket om det, og det var først da hun kom tilbake til en by med internett at hun fikk vite om det. På spørsmål om det er noe hun som individ kan gjøre med situasjonen forteller Sylwia at i skogen lærte de innfødte henne å be, og at hun skal be for Amazonas. Hun forklarer hvordan stammen hun besøkte har åpnet opp for turisme. Tanken er at turister skal lære om de innfødtes livsstil og deres forbindelse til naturen, samtidig som lokalsamfunnet tjener penger som kan brukes på skole og helsevesen.

Mer komplekst enn vi tror

På Hostel7 snakker vi også med hostelleieren, André Perotto (35). "Situasjonen i Amazonas er mye mer kompleks enn den ser ut til", sier André, og forklarer at tolkningen av situasjonen kommer an på om man ser den fra et miljøperspektiv eller et politisk perspektiv. Ifølge André har skogbrannene svertet bildet av Brasil, i alle fall Brasil som et bærekraftig turistmål. "Kommer turister til å ville komme hit og besøke et land som ikke ser ut til å bry seg om bærekraft og miljøspørsmål?" spør han retorisk. På den andre siden nevner André at det muligens kan være positivt at informasjon om Amazonas blir spredd over hele verden. "Når folk hører mer om Amazonas og det biologiske mangfoldet som finnes der, hvem vet – kanskje flere turister vil komme?", sier han håpefullt.

André forklarer at det har vært verre skogbranner i Amazonas enn årets branner, men han sier at dette året er et bevis på hvilken intensitet disse brannene kan oppstå med. På spørsmål om hva som kan gjøres med situasjonen uttrykker André at det som trengs er diplomati og bevisstgjøring. Når det gjelder hva han som hostelleier kan gjøre, nevner André "demonstrasjonene" i sosiale medier, som gjør at man kan bevisstgjøre folk og legge press på politikere. "Som hostelleier føler jeg at jeg har et ansvar for å gjøre noe, fordi turisme er levebrødet mitt, og Brasils image er viktig for meg", sier han. André fortsetter med å forklare at også Cerrado-området er rammet av branner hvert år, selv om dette ikke får den samme internasjonale dekningen som Amazonas får. Cerrado-vegetasjonen brenner lettere enn vegetasjonen i Amazonas, og Hostel7 har inngått et samarbeid med en organisasjon som jobber med skogplanting. Hver reservasjon som blir gjort på Hostel7 blir omgjort til et tre i Cerrado-området (uten at gjestene må betale noe ekstra), og gjestene blir informert om dette, som en måte å bevisstgjøre dem på.

Planter små frø I alles hjerter

I hjertet av Cerrado-regionen, ca. 200 kilometer nord for Brasília, ligger vakre Chapada dos Veadeiros, kjent for sine mange fossefall. I Chapada har vi bodd på Hostel Catavento (som ligger i landsbyen Alto Paraíso) ved flere anledninger. Resepsjonisten på hostellet, Pedro Oliveira (25) sier at situasjonen i Amazonas er ekstremt trist, men at den også er oppvekker. "Nå som jeg bor her i Alto Paraíso er jeg omgitt av mennesker som bryr seg om å bevare naturen, så jeg ender opp med å tro at de fleste tenker på denne måten. Men når noe slikt skjer, i denne skalaen, i denne gigantiske regnskogen, som er så viktig for hele verden, ja da ser man at vi egentlig er langt fra en ideell verden. For meg er det et virkelighetssjokk, som sier meg at det mangler bevisstgjøring, og at det er altfor mange profitt-interesser involvert". Når han blir spurt om hva hostellene kan gjøre med situasjonen, sier Pedro at det viktigste et hostel kan bidra med er bevisstgjøring. "Hosteller kan, for eksempel, sette opp skilt som forklarer ansatte og gjester om bærekraft. "Det handler om å lære bort", forklarer Pedro; "Vi må forklare at dette er et problem. Hvis folk blir mer bevisste vil de begynne å bry seg".

Hostel Catavento er blant de mest bærekraftige hostellene vi har besøkt i løpet av våre reiser i Brasil, og Liege Alves (57), eieren, har mye kunnskap om temaet. "Miljøspørsmål påvirker alle, alltid", sier hun, og fortsetter: “Det mest utrolige med Amazonasregnskogen er at den tar vare på fuktigheten, klimaet i verden. Hvis vi utsletter Amazonas, vil verden bli en ørken". Liege forteller at i tillegg til planter og trær, blir dyr og mikrosystemer i regnskogen påvirket av klimaendringene og brannene, og legger til: "Amazonas er også veldig rikt på ressurser. Folk fra hele verden har utnyttet dette i mange år. Amazonas er også et naturlig apotek, som kan kurere utallige sykdommer". Liege beskriver Amazonas som verdens naturlige aircondition, og sier at Amazonas har så mye vann at skogen ikke er selvantennelig, noe som betyr at skogbrannene er påsatte av mennesker.

På spørsmål om hva hostellene kan gjøre med situasjonen sier Liege at de kan bruke sine Instagram- og Facebook profiler til å spre bevissthet. På individnivå nevner Liege at man kan delta i demonstrasjoner, spise mindre kjøtt, redusere bruken av engangsmateriell, gjenbruk, resirkulering, og hun uttrykker at "Jeg liker å plante små frø i hjertene til alle jeg møter ved å snakke om miljøet".

Brasilianere i Norge – frustrasjon og engasjement

Prosjektet vårt (Say HI to Sustainability) består av oss to nordmenn som jobber her i Brasil, og to brasilianere som jobber I Norge. Hvordan har det vært for våre brasilianske kollegaer å være i Norge de siste ukene? Amarílis Coelho (29) uttrykker frustrasjon over at dette skjer i et land som er så rikt på naturressurser som Brasil. "Å være i Norge og ikke kunne delta i demonstrasjonene i Brasil er det som påvirker meg mest. Men jeg prøver å hjelpe der jeg kan, på internett, og jeg deltok i en demonstrasjon her i Kongsberg", sier hun. Amarílis arrangerte også en filmkveld på Kongsberg Vandrerhjem, der An Incovenient Truth ble vist, en dokumentar om global oppvarming. Vår andre kollega, Emília Barreto (36) deltok i Klimabrølet i Oslo, en stor demonstrasjon som støtter politiske partier som setter miljø og klima først. "Å bo i Norge det siste halvåret har gjort at jeg har fått et nytt syn på bærekraft. Norge har noen av de høyeste gjenvinnings-ratene i verden og mange godt bevarte landskap. Nordmenn er lidenskapelig opptatte av naturen, og de vet hvordan man balanserer de økonomiske og de miljømessige aspektene", sier Emília. Hun sier også at hun føler seg maktesløs når det gjelder hendelsene i Amazonas. "Amazonas er hjemmet til utallige unike planter og dyr, som bare kan overleve i denne regionen. Avskogingen påvirker også andre økosystemer og bidrar til global oppvarmning. Vi må ta grep nå før skadene blir ugjenopprettelige", oppfordrer Emília.

Hvordan den brasilianske turistnæringen vil bli påvirket av årets branner i Amazonas er det foreløpig for tidlig å si noe om. Ikke desto mindre, la dette være en vekker for oss alle og en motivasjon til å føre en mer bærekraftig livsstil, og til å følge noen av tipsene fra de engasjerte menneskene vi har sitert gjennom denne artikkelen. For selv om politikerne er de som kan gjøre mest med klimakrisen, kan vi som enkeltpersoner også bidra med vårt. Vi kan for eksempel bruke mindre plast, handle lokalt, gå eller ta sykkelen til jobb, spise mindre kjøtt, spre bevissthet om bærekraft og klimaendringer og delta i demonstrasjoner for miljøet. Fortsett med å be for Amazonas, og bli med oss på et mer bærekraftig liv! Say HI to Sustainability!

 

 

Skrevet av Ane Omland and Thomas Røkås