Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

Road trip langs stavkirkene

Road trip langs stavkirkene

29 oktober, 2015

Hva er Norge mest kjent for i utlandet, ved siden av fjordlandskap, reinsdyr, elg og nordlys? Stavkirker selvfølgelig! Unike i europeisk sammenheng, fordi disse små kirkene ikke ble bygget av stein som på kontinentet. Man anvendte ved, og brukte de samme teknikkene og dekorasjonsmetodene som vikingene brukte for å bygge skipene deres.

Du finner stavkirker i hele Sør-Norge, i området mellom Oslo, Bergen og Trondheim. De er derfor nokså tilgjengelige med bil og lett å besøke. De fleste stavkirkene stammer fra perioden fra 1100- til 1300-tallet, og de er derfor viktige vitner av norsk middelalderhistorie og –kultur. Urnes stavkirke står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Ta en kikk på vårt kart over alle stavkirkene i Norge som du kan vie et besøk til. Sammenlign det gjerne med kartet over alle våre vandrerhjem i Norge. Så ser du at vi har vandrerhjem i nærheten av så godt som hver eneste stavkirke! Hva med en roadtrip langs Norges viktigste kulturarv?

Borgund Stavkirke – photo Wikipedia

Mest kjent og mest besøkt er stavkirkene i Urnes, Heddal og Borgund. Urnes stavkirke ligger på Sognefjorden, og er som sagt anerkjent av UNESCO. Den er Norges eldste stavkirke, og stammer fra året 1150. Selv om utsiden kan virke litt enkel, lønner det seg å ta en titt på den rike dekorasjonen på innsiden av kirken. Våre vandrerhjem i Sogndal og Skjolden er perfekte for deg som vil besøke Urnes: De ligger på mindre enn 30 kilometer fra stavkirken.

Heddal stavkirke er kjent som Norges største. Som runeinnskriftene inne i kirken antyder, var bygningen viet til jomfru Maria. Kirken ligger like utenfor Notodden, og vårt vandrerhjem i Kongsberger 40 minutter unna.

Borgund stavkirke er nok den mest besøkte av de tre. Kirken er svært godt bevart, og det finnes forskjellige runeinnskrifter på innsiden. Vår vert i Borlaug vandrerhjem skal være glad å ønske deg velkommen dit og fortelle deg mer!

Røldal – photo Visit Norway