Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

Opplev Nordlyset

Opplev Nordlyset

2 september, 2015

Å oppleve Nordlyset er fascinerende! Et naturfenomen som er utrolig vakkert – og som har mange myter knyttet til seg. Tenk deg en stille, blåsvart vinterkveld der fargene flammer over himmelen. Sterke farger av blant annet gult, grønt, blått og fiolett!

Nordlyset oppleves sterkest i mørkt og klart vær. Som navnet sier det særlig knyttet til polarområdene. Det forekommer hyppigst i et belte rundt den magnetiske pol i en avstand på ca 2 500 km fra den. Selv om Nordlyset kan opplevles over store deler av Norge, er det på kysten av Troms og Finnmark hyppigheten er aller størst.

Hva er Nordlys? Nordlys oppstår når store mengder elektriske partikler med stor hastighet kommer inn mot jorda langs magnetfeltet og kolliderer med de øvre lag av atmosfæren. Gassen vil da lyse. Fargene gjenspeiler hvilke gasser som finnes der oppe. Nordlyset særpreges av en gulgrønn farge som kommer fra oksygen. Det røde skyldes for det meste oksygen. Fiolett som ofte sees i nedkant av nordlyset kommer fra nitrogen, og det samme gjelder det meste av blå. Kilden for de elektriske partiklene er sola, og forholdene på sola avgjør om det blir nordlys. Partiklene strømmer ut fra sola, noen partikler fanges inn av jordas magnetfelt og finner veien ned til polområdene langs magnetfeltet. Men først har det vært på nattsida av jorda og fått ekstra energi i magnetfeltet der. Hva som egentlig skjer der ute, vet man rett og slett ikke sikkert. Kanskje denne usikkerheten også har vært med på å bygge myter?

Bli med på Joanna Lumleys reise for å oppleve Nordlyset:

Se hennes video på YouTube

Det er mye overtro og mange ulike fortellinger om Nordlys. I gamle dager så folk på Nordlyset som et varsel om straff eller en påminnelse om hvordan man oppførte seg. Noen mente at Nordlyset var et varsel om krig og pest. Hvis du viftet med et hvitt tørkle mot Nordlyset ble det ertet og sint, og kunne kommme å ta deg med seg. Samene mente at Nordlyset hadde en overnaturlig kraft.

Utallige historier og sagn om Nordlyset finnes. Selv om det fortsatt er litt usikkerhet, vet vi i dag at det skyldes fysiske naturfenomener. Vi vet også at det er utrolig vakkert og at det kommer folk reisende fra alle verdensdeler for å oppleve dette fenomenet.

Norske Vandrerhjem har flere steder i området med Nordlys. Mehamn har vandrerhjem i området med hyppigst forekomst. Senja, Ballstad, Å og Bodø ligger litt lengre sør, men også her er muligheten til å oppleve dette unike naturfenomenet stor.

Når oppstår Nordlys? Nordlys blir ofte forbindet med vinteren, men egentlig er det der hele året. Vi kan bare ikke se det i de lyse netter, ettersom at himmelen må være nogenlunde mørke. Derfor opplever vi Nordlys i praksis i Nord-Norge i tidsrommet september til midten av april. Sterke Nordlys kan imidlertid sees også mot himmel som er ganske lys. Nordlys er derimot vanskelig å se dagene før og etter fullmåne. Da er himmelen så lys at opplevelsen blekner betraktelig.

For informasjon og booking, vennligst ta direkte kontakt med vandrerhjemmene. Medlemmer av Norske Vandrerhjem mottar 10 % rabatt på overnattingsprisen i Norge. Bli medlem i dag!

Annen informasjon og illustrasjoner om Nordlyset:

Mitt nordlys
Visitnorway: nordlys
Wikipedika: Aurora polaris
I nordlysets verden av Alv Egeland: Faktabok skrevet i popluær form for barn
Nordlys av Asgeir Brekke: Boka forteller om myter, sagn, historie og forsking som er knytt til nordlyset. Akvareller av Dagfinn Bakke.

 

Foto: Arctic Coas AS, Ørjan Bertelsen. Bildet er tatt på en av Mehamns mange arrangerte Nordlysturer!