Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

Om Hostelling International Norge

 

Om Hostelling International Norge

Hostelling International Norge (HI Norge) er et landsomfattende nettverk av overnattingsbedrifter tilknyttet den internasjonale organisasjonen Hostelling International (HI). 

HI Norge er fellesorganisasjonen for over 50 vandrerhjem over hele Norge. Det som forener oss er vårt felles formål: Vi er mye mer enn «bare en seng».

Som ideell organisasjon har vi en lang historie, både nasjonalt og internasjonalt. Helt fra det første vandrerhjemmet i Norge ble startet i Trondheim i 1930 har HI Norge vært mer enn bare et sted å overnatte. Våre vandrerhjem er møteplasser hvor mennesker fra hele verden treffes og blir kjent med andre mennesker fra hele landet og hele verden.

Organisasjonens formål har siden starten vært å tilby rimelig overnatting og aktiviteter til medlemmer fra inn- og utland for å skape opplevelser og mellommenneskelig kontakt, og samtidig fremme forståelse for ens egen og andres kultur og miljø.

Organisasjonen er politisk og religiøst nøytral. Vi er en ideell organisasjon, som innebærer at organisasjonens inntekter går tilbake til formålet. Vi har ulike prosjekter som gir uttrykk for vårt engasjement. De siste årene har vi lagt stort fokus på grønt reiseliv og bærekraft. Våre vandrerhjem har alltid prøvd å sette “den store verden” i forbindelse med lokalsamfunnet, og hvert år organiserer vi en rekke kulturelle og sosiale aktiviteter for både reisende og folk i nabolaget. I det siste har noen av våre vandrerhjem engasjert seg for å åpne sine dører for flyktninger.

HI Norge er en medlemsorganisasjon som bygger på både personlig medlemskap og medlemskap for bedrifter og organisasjoner. Hos oss er alle velkomne uansett alder, nasjonalitet og religion. Har du medlemskap kan du i tillegg benytte deg av våre mange medlemsfordeler, både i Norge og i resten av verden.

Tilbake til toppen

 

Om Hostelling International

HI Norge er stolt del av nettverket Hostelling International (HI), et globalt nettverk av over 4 000 vandrerhjem over hele verden. HI's fokus på mellommenneskelig kontakt har ført til at vi er blitt anerkjent av UNESCO som ideell organisasjon. Med våre 4 millioner medlemmer er vi en av verdens største medlemskapsorganisasjoner og ungdomsbevegelser.

Hostelling International (HI) er en ikke-statlig, ideell organisasjon som representerer vandrerhjemsorganisasjoner i 89 land over hele verden. Tilsammen består vi av:

 • 3,4 millioner medlemmer
 • 64 medlemsorganisasjoner
 • 3 partnerorganisasjoner
 • Private vandrerhjem med rettigheter i 23 øvrige land
 • Omtrent 35 millioner overnattinger årlig
 • 290 000 senger
 • Omtrent 500 millioner pund årlige salgsinntekter innen HI-nettverket

I 1909 startet ungdomsherberge bevegelsen av den tyske læreren Richard Schirrmann. Bevegelsen spredte seg til flere land og i 1932 ble International Youth Hostel Federation (IYHF) etablert i Amsterdam med 11 medlemsland. Richard Schirrmann ble president. I 2006 tok IYHF til seg merkenavnet; Hostelling International. Organisasjonen har hovedkontor i London. Hostelling International er anerkjent av UNESCO (United Nations’ Educational, Scientific and Cultural Organisation) og er styremedlem i UNWTO (United Nations’ World Tourism Organisation) siden 2014.

HI Norge har i årevis vært en av Hostelling Internationals mest framgangsrike medlemsorganisasjoner. Når det gjelder det totale antallet overnattinger årlig, har Norge ligget på en stabil femteplass de siste par årene (etter USA, Frankrike, Island og England). I 2014 ble dessuten to av våre vandrerhjem kåret blant de 10 beste vandrerhjemmene i hele verden: Oslo Vandrerhjem Central og Flåm Vandrarheim!

“As passionate guardians of the youth hostelling movement since its creation over one hundred years ago we are committed to communicating the benefits of worldwide youth travel and the values of Hostelling International for the next hundred years and beyond.” - Angela Braasch-Eggert, HI President

Tilbake til toppen

 

Om å bli medlem

Blir du medlem i Hostelling International Norge, får du tilgang til en rekke fordeler. Ikke bare sparer du penger på overnatting og får de beste medlemstilbudene, du støtter også en ideell organisasjon med en lang historie. Bli medlem, og nyt av alt det gode vi har å tilby deg!

Ditt medlemskap følger med en hel rekke fordeler, det er derfor Hostelling International har over 4 millioner medlemmer over hele verden. Blir også du med, da får du 10% medlemsrabatt på hver overnatting på alle vandrerhjem i Norge. Våre hyggelige verter ønsker deg velkommen året rundt. Du får dessuten tilgang til våre HI hostels over hele verden (i mer enn 90 land!) med de beste rabatter og tilbud.

Dersom du booker dine overnattinger på organisasjonens nettside; www.hihostels.com, får du oversikt over bookingene dine online. Vi holder deg også oppdatert om spesielle tilbud og gir reisetips til både severdigheter, hvordan man blir kjent med andre reisende og hvordan man kan reise mer bærekraftig. I tillegg til våre standard medlemsrabatter, får du i enkelte land tilleggsrabatter, for eksempel når det gjelder transport og innkjøp av reiseutstyr. Mange steder kan man også være frivillig på vandrerhjem, og delta i sosiale aktiviteter for medlemmer fra hele verden. Disse har du selvsagt rett på med ditt norske medlemskap.

Les mer om medlemskap

Tilbake til toppen

 

Om vårt bærekraftarbeid

HI Norge er en del av FNs turismeorganisasjon UNWTO og er forpliktet til å bidra til bærekraftig reiseliv. Vi gjennomfører opplæring og søker støtte til miljøfremmende tiltak som kan gjøres på det enkelte vandrerhjem. 

HI Norge arbeider mye med ulike bærekraftstiltak, og har blant annet Fredskorpset-utvekslinger med HI Brasil, der ansatte og frivillige blir utvekslet for å fremme bærekraftig reiseliv på vandrerhjemmene i de to landene. I tillegg jobber organisasjonen med Hostelling Internationals bærekraftstrategi.  

Tilbake til toppenOm volontørprosjektene våre

Våre vandrerhjem er mye mer enn bare «en seng». Vi hos HI Norge er overbevist om at det å reise på vandrerhjem kan være en berikende og lærerik opplevelse. Vårt mål er å skape møteplasser for å fremme kontakt og interaksjon mellom gjestene og lokalmiljøet. Dette er hvorfor vi har startet flere prosjekter med sosialvolontører.

En god atmosfære på vandrerhjemmet kommer av forskjellige ting, men noe av det mest viktigste er interaksjonen mellom verter og gjester. Noen av våre vandrerhjem på Vestlandet deltar i et prosjekt med sosialvolontører nettopp for å fremme denne interaksjonen. Hvordan det funker i praksis? Vi inviterer entusiastiske mennesker fra over hele verden og gir dem mulighet til å bo og være frivillig på et av våre vandrerhjem i en bestemt periode, som regel mellom 6 uker og 3 måneder.

Våre volontører er selv svært engasjerte og reiseglade folk, og de bidrar til en åpen og inkluderende atmosfære på vandrerhjemme ved å bruke fellesarealene og å organisere sosiale aktiviteter for både gjestene og mennesker i nabolaget. Disse aktivitetene har en eksplisitt fokus på interkulturell interaksjon.

Også på Oslo Vandrerhjem Haraldsheim og på HI Norges landskontor har vi siden 2015 mottatt volontører. Gjennom EVS-programmet (European Volunteering Service) bor de i en ti måneders periode i Oslo og hjelper oss med å arrangere aktiviteter og med å engasjere folk på våre sosiale medier. Les mer om deres opplevelser her. Det kan også hende du treffer på volontører på andre av våre vandrerhjem, for vi har  samarbeidsavtaler med en rekke organisasjoner både i Norge og i utlandet.

Våre volontørprosjekter hjelper oss å virkeliggjøre HI Norges målsetninger og å skape en forbindelse mellom reisende, vertskapet og nærmiljøet. På den måten fremmer vi en større forståelse mellom forskjellige mennesker og deres kultur og samfunn.

Les mer om vårt volontørprosjekt på Vestlandet.

Les mer om vårt volontørprosjekt i Oslo.

Tilbake til toppen

 

Om å bli et vandrerhjem

Tenker du om å bli med som vandrerhjem i HI Norge? Som HI-vandrerhjem nyter du godt av en rekke fordeler:

 • Være del av et stort nasjonalt og globalt nettverk
 • Markedsføring og salg på vår internasjonale bookingmotor www.hihostels.com med kun 5% bookingavgift.
 • Egen hjemmeside på hihostels.no.
 • Adwordkampanjer som sikrer synlighet på Googlesøk.
 • Markedsføring av vandrerhjemmet på nett, blogg og i sosiale medier. Kursing og kompetanseheving om nettbasert markedsføring.
 • Innkjøpsavtaler.
 • Tilgang til komplett kvalitetssystem.
 • Mulighet til å delta på staff exhange med ansatte ved vandrerhjem over hele verden.
 • Mulighet til å motta voluntører.
 • Nettverk av verter fra hele landet som møtes og utveksler erfaringer om vandrerhjemsdrift.
   

En av de store fordelene med å være med i et globalt fellesskap er mulgheten for å få ideer, knytte nettverk og utveksle erfaringer med kollegaer i fra hele verden. HI Norge arrangerer sosiale prosjekter i samarbeid med andre organisasjoner til glede for både gjester og ansatte. Vandrerhjem inviteres til å delta på dette.

Vår staff exhange-ordning gir verter og øvrige ansatte på vandrerhjem mulighet til å besøke vandrerhjem i alle verdensdeler. Vandrerhjem kan også melde seg som vertskap og motta ansatte. HI Norge tilbyr dessuten sosialvoluntører som kan være på vandrerhjemmet i kortere eller lengre perioder og blant annet skape aktiviteter for gjestene.

HI Norge har avtale med Kysten Rundt som gir gode innkjøpsbetingelser til både store og små virksomheter. I tillegg forhandler vi sentralt frem avtaler på områder der Kysten Rundt ikke deltar.

Mange av vandrerhjemmene har mulighet til å ta imot større grupper. HI Norge jobber aktivt med å bygge nettverk blant organisasjoner som ønsker å bo på vandrerhjem når de gjennomfører sine idrettsarrangementer aktiviteter eller kurs og konferanser.

Hvor mye koster det å være med som vandrerhjem?

Den årlige tilknytningsavgiften du betaler til HI Norge vurderes ut i fra beliggenhet, antall senger og rom samt lengde på sesongen. Ta gjerne kontakt for å få en vurdering!

Hvilke krav stiller vi til deg som vert på et HI vandrerhjem?

En vert i HI Norge må like å jobbe med engasjerte gjester i et internasjonalt miljø. Som ideell organisasjon er det i tillegg viktig for oss at alle verter identifiserer seg med organisasjonens verdier og mål. Du må også ha et ønske om å være aktivt med i nettverket ved å delta på samlinger og bidra i erfaringsutveksling mellom verter. Vandrerhjemmet må dessuten tilfredsstille alle offentlige krav og HIs minimumskrav.

Kontakt oss for en prat!

Tilbake til toppen