Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

Mjøsa rundt

Mjøsa rundt

19 januar, 2016

En time nord for Oslo ligger Norges største innsjø: Mjøsa. Med dens lengde på 117 km er innsjøen  lengre enn Oslofjorden. De tre byene som ligger rundt Mjøsa – Hamar, Gjøvik og Lillehammer – anbefales på det høyeste for alle som er interessert i idrett, kultur og kaféliv.

Om du tar tog eller bil, når du reiser mot nord fra Oslo kommer du automatisk langs Norges største, og fjerde dypeste innsjø: Mjøsa. Innsjøen ligger midt i en av landets mest fruktbare landbruksområder, og innsjøen har derfor hatt en rik historie helt siden middelalderen.

Skog og jorder preger landskapet rundt Mjøsa. Om sommeren kontrasterer de gylne åkrene med det dypblå vannet, og ofte er det en armada av turistbåter å se på innsjøen. Om vinteren er Mjøsaområdet et av Norges mest populære skiområdene, på grunn av de kalde og snøsikre vintrene.

Vikingskipet på Hamar – bilde: vikingskipet.com

Hamar ligger sentralt i Mjøsaområdet, og er et rolig sted med butikker og kafeer. Under OL i 1994 var Hamar gjestebyen for en del av lekene. Hamar Olympiahall, også kjent som Vikingskipet, vitner om dette. Hallen er fortsatt i bruk i dag, og er uten tvil en av landets kuleste skøytebaner.

Rett utenfor Hamar ligger Domkirkeruinene. Den for lengst ødelagte middelalderkirken blir nå for tiden beskyttet av en iøynefallende konstruksjon av glass og metall. Særlig i mørket fører denne kombinasjonen av gammelt og nytt til en mystisk atmosfære.

Domkirkeruinene – bilde: Heidenstrom

Sporene etter vinter-OL i 1994 er fremdeles veldig synlige i Lillehammer, på den nordlige enden av Mjøsa. Det meste av infrastrukturen, som Lysgårdsbakkene, er fortsatt i bruk, og de gjør Lillehammer til et populært reisemål for utendørsaktiviteter om vinteren. Også når det gjelder kunst og kultur har denne byen en del å by på: Ta deg en tur til Maihaugen Folkemuseum eller Lillehammer Kunstmuseum. Vårt vandrerhjem i Lillehammer befinner seg i den gamle stasjonsbygningen. Det er åpent året rundt, og er uten tvil et av de mest originale stedene å overnatte i Lillehammer!

Gjøvik, på den venstre bredden av Mjøsa, kan virke litt mindre spektakulær enn Lillehammer og Hamar. Likevel har Gjøvik to gjemte hemmeligheter. Under bakken finnes det her nemlig et stort stadium: Gjøvik Olympiske Fjellhall, den største menneskeskapte grotte i hele verden. Gjøviks andre hemmelighet er Europas eldste hjuldamper som er fremdeles i bruk: Skibladner. Båten gjorde sin første reise i 1856, har sin base i Gjøvik, og fungerer fortsatt som ferje mellom de tre byene ved Mjøsa om sommeren. En flott og nostalgisk reise!

Våre verter på Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun, Lillehammer Vandrerhjem og Hamar Vandrerhjemønsker deg velkommen året rundt!

Gjøvik Vandrerhjem Hovdetun