Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

Lille: Nord-Frankrikes metropol

Lille: Nord-Frankrikes metropol

I Nord-Frankrike ligger Lille, en vibrerende storby på grensen mellom Sør- og Nordeuropa. Byen har gammel arkitektur og en ung studentpopulasjon, rike kunstmuseer og Europas største loppemarked, og er kjent for sin inkluderende og velkommende atmosfære. Her er noen av våre tips for deg som vil oppleve det ekle Lille, og samtidig spare litt penger (alle våre tips er nemlig gratis!).

 

Braderie de Lille

Lille er verdensberømt for sin “Braderie”: Europas største loppemarked som – ifølge legenden – har fantes siden middelalderen, og som fremdeles holdes første helg i september, hvert år. Med dets mange festiviteter og arrangementer av all slags, er loppemarkedet verdt et besøk, uansett om du har plass til mange brukte ting i kofferten din eller ikke.

Dette må du se

Har du aldri vært i Lille før, da er den beste måten å få litt oversikt over byen på, å klatre på Beffroi: utkikstårnet på Lille Rådhus. Hver første onsdag i måneden er det gratis å klatre på dette 104 meter høye tårnet, hvorfra man har et fantastisk utsikt over gamlebyen.

De smale, gamle gatene i Vieux Lille former et labyrint der det er nydelig å spasere. Sentralt ligger Grand Place, den store plassen som ble kåret som Frankrikes nest-fineste plass. Der finner du blant annet Vieille Bourse, den gamle børsen, samt Grand Garde der Théâtre du Nord holder til.

For å gå enda dypere tilbake i tiden kan du besøke de tre byportene og det gamle slottet som hjalp å forsvare byen i de dagene da Louis XIV var konge. Vil du vite mer om slottet allerede nå? Da kan du ta en titt på denne virtuelle rundturen. Mer lyst på en ekte guide? Da kan du ta kontakt med en såkalt “greeter”. For dette initiativet har noen innbyggere i Lille samlet seg for å tilby gratis omvisninger til turister.

Ilot Comtesse

Gratis museer

Det finnes en hel del museer i Lille, og hver første søndag i måneden er alle gratis åpnet. Våre favoritter er Palais des Beaux-Arts, Musée d’Histoire Naturelle og Musée de l’Hospice Comtesse (opprinnelig et sykehus, men nå et av byens beste museer).

Et litt mer ukjent alternativ, er Gare Saint-Saveur. Dette samlingsstedet for kultur og underholdning var opprinnelig en jernbanestasjon, og blir nå brukt for utstillinger, festivaler, konserter, filmvisninger… Mange av disse arrangementene er gratis, og det samme gjelder omvisningene hver lørdag og søndag, skjønt disse må reserveres på forhånd.

Parker

Hostelling Internationals vandrerhjem i Lille ligger i et av Lilles fineste uteområder, langt borte fra storbyens støy. Her er det nydelig å gå turer og hvile litt i solen. Et annet populært sted er dyrehagen, som ligger midt i slottsparken i Lille. Hit drar du for å se på dyr fra hele verden, og det beste er: Adgang er gratis!

Vil du finne ut mer?

Last ned atipi.tv-appen for å bli kjent med de mest spennende stedene i hele byen.

Ta deg en tul til Flanderns gamle hovedstad, og bo på vårt nye Vandrerhjem, som åpnet dørene 5. oktober 2015!

Book ditt opphold

© OTCL Lille/Laurent Ghesquière, Atout France/Richard Soberka