Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

HI vandrerhjem: før og nå

stamsund

Om du reiser på egenhånd, med familien eller med noen venner: Å bo på et vandrerhjem er alltid en del av reiseopplevelse. Det er ikke bare billig, men det er det perfekte stedet å bli kjent med interessante mennesker fra hele verden.

Mange vet hvordan et vandrerhjem ser ut nå for tiden: sovesaler for både menn og kvinner, noen enkeltrom, et gjestekjøkken og en stue… Hvert vandrerhjem har sin egen sjel. Men hvordan så vandrerhjemmene ut i den perioden HI Norge ble opprettet?

førognå

Det første vandrerhjemmet, eller «ungdomsherberge», i Norge ble åpnet i 1930 i Trondheim. Og det er mye som har skjedd siden den gang.

Hvordan kunne man booke?

I begynnelsen var det ikke mulig å booke et rom på forhånd. Hver dag rundt kl 18 åpnet vandrerhjemmene sine dører for å la folk komme inn. Det var faktisk ikke så uvanlig å se lange køer utenfor vandrerhjemmene av folk som ventet på en seng. Den dag i dag tar det ikke mer enn 5 min for å booke på nettet!

Å jobbe for en seng

I våre første vandrerhjem var det vanlig at folk som overnattet bidro i vandrerhjemsdriften for noen timer: skrelle poteter, rengjøre litt… Nå for tiden er ikke det nødvendig lenger, selv om det er noen som fortsetter å gjøre det, gjennom våre volontørprosjekter.

førognå1

(Ikke helt) delte sovesaler

Før i tiden fantes det ingen privatrom på vandrerhjemmene, men bare delte sovesaler. Likevel var disse sovesalene skilt mellom menn og kvinner – det var forbudt for menn å komme inn i kvinnerommene (og omvendt). På noen av de mindre vandrerhjemmene, der det ikke fantes separate sovesaler for menn og kvinner, var det tegnet en linje på gulve som delte rommet opp i en menn- og en kvinneavdeling. Den dag i dag er vi ikke så strenge lenger, og er det mulig å bo på blandede sovesaler.

førognå2

Vandrerhjem i skogen

Vandrerhjemmene befant seg særlig på landet og på fjellet, og ofte måtte man gå litt før man kunne finne dem. Nå har vi vandrerhjem både utpå landet og i de store byene.

Vandrerhjem i skolen

Noen av våre vandrerhjem pleide å være skoler gjennom året. I sommermånedene tok man bort møblene og brukte man bygningene som vandrerhjem. Dette gjør vi faktisk fortsatt enkelte steder, som i Sogndal. Men drar du dit om sommeren får du alltid en skikkelig seng nå for tiden.

HI Norges vandrerhjem befinner seg over hele landet, og har forandret mye siden den tiden «Norske Ungdomsherberge» først ble opprettet. Men ikke alt har endret seg: Våre vandrerhjem er fortsatt sosiale steder der folk fra hele verden kan bo og bli kjent med hverandre. Book ditt opphold på www.hihostels.no.

førognå3

Sogndal Vandrerhjem som det ser ut nå