Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

HI hosteller: før og nå

stamsund

Om du reiser på egenhånd, med familien eller med noen venner: Å bo på et vandrerhjem er alltid en del av reiseopplevelse. Det er ikke bare billig, men det er det perfekte stedet å bli kjent med interessante mennesker fra hele verden.

Mange vet hvordan et hosteller ser ut nå for tiden: sovesaler for både menn og kvinner, noen enkeltrom, et gjestekjøkken og en stue… Hvert hosteller har sin egen sjel. Men hvordan så hosteller ut i den perioden HI Norge ble opprettet?

førognå

Det første hostellet, vandrerhjemmet, eller «ungdomsherberge», i Norge ble åpnet i 1930 i Trondheim. Og det er mye som har skjedd siden den gang.

Hvordan kunne man booke?

I begynnelsen var det ikke mulig å booke et rom på forhånd. Hver dag rundt kl 18 åpnet hostellene sine dører for å la folk komme inn. Det var faktisk ikke så uvanlig å se lange køer utenfor hostellene av folk som ventet på en seng. Den dag i dag tar det ikke mer enn 5 min for å booke på nettet!

Å jobbe for en seng

I våre første hostel var det vanlig at folk som overnattet bidro i hosteldriften for noen timer: skrelle poteter, rengjøre litt… Nå for tiden er ikke det nødvendig lenger, selv om det er noen som fortsetter å gjøre det, gjennom våre volontørprosjekter.

førognå1

(Ikke helt) delte sovesaler

Før i tiden fantes det ingen privatrom på hostellene, men bare delte sovesaler. Likevel var disse sovesalene skilt mellom menn og kvinner – det var forbudt for menn å komme inn i kvinnerommene (og omvendt). På noen av de mindre hostellene, der det ikke fantes separate sovesaler for menn og kvinner, var det tegnet en linje på gulve som delte rommet opp i en menn- og en kvinneavdeling. Den dag i dag er vi ikke så strenge lenger, og er det mulig å bo på blandede sovesaler.

førognå2

Hostel i skogen

Hostellene befant seg særlig på landet og på fjellet, og ofte måtte man gå litt før man kunne finne dem. Nå har vi hostel både utpå landet og i de store byene.

Hostel i skolen

Noen av våre hostel pleide å være skoler gjennom året. I sommermånedene tok man bort møblene og brukte man bygningene som hostel. Dette gjør vi faktisk fortsatt enkelte steder, som i Sogndal. Men drar du dit om sommeren får du alltid en skikkelig seng nå for tiden.

HI Norges hostel befinner seg over hele landet, og har forandret mye siden den tiden «Norske Ungdomsherberge» først ble opprettet. Men ikke alt har endret seg: Våre hostel er fortsatt sosiale steder der folk fra hele verden kan bo og bli kjent med hverandre. Book ditt opphold på www.hihostels.no.

førognå3

HI Sogndal som det ser ut nå