Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

En vanlig morgen på vandrerhjem i 1955

En vanlig morgen på vandrerhjem i 1955

15 april, 2016

morgen på hh - artikkel

HI Norge er en organisasjon med en lang og interessant historie. Fra tid til annen tar vi oss en tur ned til kjellerne våre for å sjekke ut arkivskapene. Den gang fant vi en gammel avisartikkel fra 1955. Den beskriver en tidlig morgen på splitternye Oslo Vandrerhjem Haraldsheim. Det er en søt og tidløs historie som påpeker at lite har forandret seg over årene, egentlig!

«En kraftig plugg av en jyde barberer seg i et av vaskerummene på Oslos ungdomsherberge, Haraldsheim. Han er i riktig perlehumør, han har ferie, og selv om solen utenfor er en oktober-sol, er det dog sol. Han nynner og lar vannet sprute omkring seg. Noen av dråpene treffer en spinkel liten franskmann som står ved siden av, og som ikke er i så godt morgenhumør som dansken. Franskmannens barberblad vil ikke mer. Og han lider synlig.

En liten stund senere er de to blitt gode venner, og franskmannens strie skjegg er fjernet med danskens barberblad. Franskmannen kan ikke dansk, og dansken kan ikke fransk, men til tross for de åpenbare ulikheter mellom de to sprog, fører de en munter konversasjon.

En høyst dagligdags episode på et ungdomsherberge! I dette tilfelle var det en baker, født i Paris, som sluttet vennskap med en mekaniker, født i Grenaa. Ivan Schneider Rasmussen har i et halvt års tid arbeidet på et verksted i Ålesund. Nu hadde han vært hjemme en tur og skulle tilbake til Ålesund. Alain Rochefort, franskmannen, var nylig kommet til Norge og skulle ut og finne seg arbeide. Han hadde til hensikt å bli her i landet en tid, for å lære nordmennene nærmere å kjenne.»

HARALDSHEIM 1954

Haraldsheim i gamle dager