Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

Varm velkomst og bærekraftig inspirasjon i annerledesbyen Brasilia

En av Brasilias mange parker, her sammen med fjorårets deltakere til NorgeSom tredje års deltakere i prosjektet “Say HI to Sustainability” har vi (Thomas og Ane) hatt gleden av å oppholde oss i Brasils hovedstad i litt over en måned. Det har vært en måned fylt med nye inntrykk, bekjentskaper, erfaringer, og en helt ny arbeidshverdag. Det første som er nytt for oss er selve byen. Brasilia er en forholdsvis ny hovedstad. Det ble bestemt at hovedstaden skulle flyttes fra Rio de Janeiro til det mer sentralt beliggende Brasilia i 1956, og byen ble innviet som hovedstad i 1960. Brasilia er kjent som et eksempel på moderne byplanlegging. Hvis man ser på et kart av Brasilia (eller på google maps) ser man at byen er utformet som et fly – der hovedgata går gjennom flyets kabin. Her befinner alle offentlige bygg seg, mens i flyets vinger (nord og sør) er det boligområder, kjøpesentre, restauranter, caféer, og så videre. Hver vinge er delt inn i kvartaler, og hvert kvartal er ment å inneholde det meste man trenger i hverdagen (noe som ikke er tilfelle for alle kvartalene, men dette var ideen da byen ble konstruert). Gatene har ikke navn, men tall – et system som kan virke overveldende i starten, men som er veldig logisk så fort man kommer inn i det.

Videre er Brasilia utvilsomt en by som ble lagd for biler. Kollektivtransporten i byen når bare en liten del av byen, og det er også vanskelig å vite når bussen egentlig kommer hvis man bestemmer seg for å ta en busstur. Et veldig godt tiltak er imidlertid at all kollektivtransport er gratis for studenter i byen. Som bærekraftsambassadører for Norec og Hostelling International prøver vi det vi kan å gå, sykle, og bruke kollektivtransport, men det er ikke til å komme fra at vi benytter oss også av Uber for å komme oss fra A til B innimellom.

Til tross for at Brasilia er annerledes enn andre byer vi har vært i trives vi så langt veldig godt her. Fra samba i gatene på fredagene, til herlige lunsj-buffeter, hyggelige caféer (med nydelig kaffe), store grøntområder, muligheter for å bade i innsjøen og i nasjonalparken, til menneskene som bor her – Brasilia er absolutt et bra sted for to nordmenn som oss å oppholde seg.

Brasilianerne vi har møtt så langt har gitt oss en varm velkomst. Vi har blant annet blitt tatt med på karneval, søppeltur, foredrag, bursdag, lunsjer, klatring, bading i nasjonalparken, sykling i hovedgata på søndager, jamming med lokale musikere, stupekonkurranse, og vi har blitt vist rundt på ulike HI hosteller. At kulturen her er preget av åpenhet og glede er det ingen tvil om. For eksempel er det ikke vanskelig å få seg venner på det lokale bakeriet like ved der vi bor, eller å bli kjent med folk som er interesserte i å hjelpe oss med prosjektet når vi sitter på vår nye stamkafe i nærheten av Hostel7. Og dette er bare noen eksempler på hvor åpne, livlige og hjelpsomme brasilianere kan være.

Hostel7 i Brasilia er det hostellet vi hovedsakelig er tilknyttet. I skrivende stund er hostellet i flytteprosess, da det skal flyttes til et nytt og større lokale. For oss i Say HI to Sustainability er åpningen av det nye Hostel7 en fantastisk mulighet til å innføre bærekraftige praksiser på hostellet fra starten av, og til å fortsette arbeidet med HI-Q&S. HI-Q&S er Hostelling Internationals system for kvalitets- og bærekrafts sertifisering, og prosessene rundt HI-Q&S utgjør en stor del av jobben vår dette tredje året av prosjektet. Hittil har vi tatt kontakt med mange av hostellene som fjorårets deltakere startet å jobbe med, og vi har besøkt to HI hosteller i tillegg til Hostel7. Da vi var en langhelg i Chapada dos Veadeiros (som ligger 250km nord for Brasilia) bodde vi på HI hostellet Catavento, og vi benyttet anledningen til å ha møte med manageren på hostellet. Hun viste oss også rundt på hostellet, og vi fikk høre om de mange bærekraftige tiltakene som allerede er på plass der. Vi har også besøkt det andre HI hostellet i Brasilia – Hostelplan, hvor vi også ble veldig godt mottatt og fikk innsikt i bærekraftige prosesser også her. Det har vært veldig inspirerende å møte disse managerne, og å lære om hvordan de driver hostellene sine i pakt med naturen og miljøet.

En måned er ikke lang tid til å komme inn i hverdagen i et nytt land. Vi lærer oss et nytt språk, tilpasser oss en ny kultur, en ny jobb og generelt en helt ny tilværelse. Vi er likevel fornøyde med det arbeidet vi har gjort så langt, og vi ser for oss at HI-Q&S arbeidet kommer til å være en stor del av jobben vår dette året. I tillegg til de hostellene som har blitt nevnt her er vi i samarbeid med Hostel7 i Goiânia og skal besøke hostellet snart for å fortsette prosessen. I tillegg planlegger vi en tur til nordøst-Brasil i juni, der vi vil besøke flere forskjellige hosteller og hjelpe dem videre med sertifiseringsprosessen. Vi håper å kunne sertifisere mange hosteller i Brasil i år, og dermed være med på å bedre rutinene på hostellene både når det gjelder kvalitet og bærekraft.

Utover HI-Q&S planlegger vi å holde arrangementer for å øke bevissthet rundt bærekraftige tiltak så fort det nye Hostel7 åpner. I tillegg samarbeider vi med de brasilianske deltakerne i Norge om å kontinuerlig holde våre sosiale medier (Instagram, Facebook, hjemmeside og blogg) oppdaterte. For mer informasjon om prosjektet følg med på Instagram, Facebook og hjemmesiden. Say HI to Thomas and Ane, Say HI to Sustainability!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilde 1: En av Brasilias mange parker, her sammen med fjoråets deltakere til Norge
Bilde 2: Alt du ser er søppel. Fra Brasilias søppelfylling
Bilde 3: HI-Q&S møte på stamkaféen
Bilde 4: Earth Hour - vårt første arrangement i Brasilia
Bilde 5: En av Chapadas mange fosser
Bilde 6: Nasjonalparken i Brasilia
Bilde 7: På vei fra hostellet Catavento i Chapada

Skrevet av: Ane Omland