Sorry, this content is not currently available in the mobile view. Switch back to desktop view to access this page

Norsk verdensarv

Norsk verdensarv

30 november, 2015

Norge har alltid vært et stort land med få innbyggere. Likevel har landet vårt en rik og spennende historie som kan føres tilbake helt til steinalderen. Heldigvis har disse få ‘gamle nordmenn’ etterlatt oss noen fantastiske sporer: Spredt over landet finnes det syv steder som alle står på UNESCOs verdensarvliste, og som vitner om de gamle kulturene i forlengst forsvunne tider. For deg som vil gå dypere inn i Norges kultur er dette derfor de beste stedene å besøke!

Røros

Vakre Røros ligger i de østlige skogene i Sør-Trøndelag, og var opprinnelig en bergstad. Stedet består av over 2000 gamle trehus og en påfallende hvit kirke, og ble grunnlagt på 1600-tallet. De stolte innbyggere har bevart bykjernen gjennom århundrene, og stedet fremstår nå som et populært reisemål både om sommeren og om vinteren.

Røros – bilde: Hogne

Den gamle industrien i Rjukan

I begynnelsen av det siste århundret ble området rundt Rjukan ett av de første industrialiserte områdene i Norge. Fabrikkene her spilte en viktig rolle under annen verdenskrig – så dere også serien Kampen om tungtvannet på NRK i fjor? – men er siden da blitt nedlagt. I dag vil du finne gamle fabrikker, vannkraftverk, jernbaneferger og arbeiderboliger, som kontrasterer sterkt mot det spektakulære landskapet her i indre Telemark. 

Helleristningene i Alta

Langt mot nord i landet, der du minst forventer det, måtte det ha bodd en usedvanlig artistisk stamme for 6000 år siden. I området rundt Alta i Finnmark finnes det en stor mengde helleristninger fra steinalderen.

Urnes stavkirke

Stavkirken i Urnes ligger ved Lustrafjorden i Sogn og Fjordane og har vært i bruk siden 1140. Det er derfor en av de eldste og best bevarte stavkirkene av de 28 som fremdeles finnes i Norge. Den ser litt enkel ut fra utsiden, men vent til du får se den rikt dekorerte innsiden! Norske Vandrerhjem har to vandrerhjem i nærheten, i Skjolden og Sogndal.

Urnes stavkirke – bilde: Micha L. Rieser

Vegaøyene

‘Vegaøyan’ er en øygruppe som består av over 6500 større og mindre øyer, og som ligger like sør for polarsirkelen i Nordland. Noen av øyene har blitt bebodd siden steinalderen, men de fleste fungerer som hjem og hvilested for de mange fuglene: Øyene ligger på trekkfuglenes rute fra sør til nord. (Bilde øverst: Uspn)

Geirangerfjorden og Nærøyfjorden

Geirangerfjorden og Nærøyfjorden er to av de mest spektakulære norske fjordene, og er derfor også de mest besøkte blant turister. 1400 meter høye fjell som tårner over iskalde fjorder som er minst like så dype, trolske fosser og steinformasjoner: Fjordene er ubeskrivelig vakre og forfører alle som reiser dit. Drar du til Geiranger, da kan du bo på vårt vandrerhjem i Hellesylt, og reiser du til Nærøyfjorden, da ønsker våre verter i Flåm deg hjertelig verkommen!

Bryggen

Vi slutter med en stor klassiker! Som stolt vitne av hansatiden i Bergen, er Bryggen et labyrint av gamle trehus og små butikker, og den har forført reisende i mange år. Du kan bo på Bergen Vandrerhjem Montana: Det ligger på en bakke like utenfor sentrum og ved foten av Ulriken. Her pleide det å stå en gigantisk luftvernkanon under annen verdenskrig: Nå er det et fredelig vandrerhjem med en fantastisk utsikt over hele området. Vi ønsker deg velkommen!

Bryggen – bilde: Maria de la Cruz